Dieta vege już nie kosztuje fortuny. Sprawdzamy ceny

Dieta vege już nie kosztuje fortuny. Sprawdzamy ceny

Burger wegetariański
Burger wegetariański Źródło:Shutterstock
Międzynarodowy Dzień bez Mięsa może być świetnym pretekstem do sięgnięcia po zamienniki tych produktów. Z roku na rok na naszym rynku coraz popularniejsze stają się artykuły roślinne. Taka moda ma wpływ na to, że ceny niegdyś trudno dostępnej żywności zaczynają spadać. Sprawdziliśmy, ile dziś trzeba za nie zapłacić.

Jeszcze kilkanaście lat temu rezygnacja z mięsa i przechodzenie na wegetarianizm wiązało się nie tylko ze sporym wysiłkiem, ale też z bonusowymi wydatkami. Na szczęście od pewnego czasu dostęp do roślinnych zamienników jest łatwy, a wybór imponujący. Do najbardziej popularnych zamienników mięsa zaliczamy: boczniaki, tofu, fasole, chlebowiec i soczewicę – to właśnie one wykorzystuje się najczęściej do produkcji wegetariańskich i wegańskich produktów.

Moda na dietę vege

Moda na promowanie żywności roślinnej widoczna jest z każdej strony m.in. w mediach społecznościowych czy w ofertach promocyjnych znanych sklepów i restauracji. Z tego powodu głośno jest m.in. o świętach jak wspomniany już Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa.

Takie wydarzenia mogą przypominać, że produkty mięsne nie muszą odgrywać najważniejszej funkcji w naszej diecie i zachęcić nas do spróbowania tego, co proponuje się zamiast tradycyjnych parówek, kabanosów czy burgerów. Jak kształtują się ceny takich towarów i czy jest z czego wybierać?

Ceny zamienników mięsa nie takie straszne

Osoby, które chcą zamienić popularne i znane produkty mięsne na roślinne nie muszą przygotowywać ich samodzielnie. Sklepy oferują nam markowe elegancko zapakowane i gotowe do spożycia wegetariańskie wersje nie tylko lubianych kiełbasek. Klientom na rękę wychodzą m.in. takie firmy jak Sokołów i Tarczyński. Ponadto wiele sieci jak Żabka, Biedronka czy Lidl tworzy też atrakcyjne marki własne np. My best vege, Dobra Kaloria czy Go Vege.

Za wegetariańskie parówki o wadze 180 g zapłacimy średnio około 9,18 zł. Porównując to z mięsnymi widzimy, że cena jest wyższa, jednak zaledwie o około 3 zł. Znane powszechnie kabanosy Tarczyński w wariancie roślinnym kosztują niecałe 6 zł – zwykle jest to około 5,99 zł za 0.09 kg. Okazuje się, że za klasyczny, wieprzowy produkt tego typu zapłacimy zwykle od 6 do 7 zł, co oznacza, że są droższe.

Te vege dania królują w ofertach

Jeśli chodzi o samą ofertę bezmięsnych dań, to można liczyć na bardzo różnorodne menu. Znane marki oferują m.in. vege ryż w stylu indyjskim, roladki z w sosie warzywnym z pomidorowym sosem, gołąbki z warzywami, smalczyk z ciecierzycy czy klasyczne plastry vege szynki. Ceny wspomnianych dań różnią się w zależności od sklepu, zwykle nie kosztują jednak więcej niż 20 zł.

Topowym produktem jest też znany burger beyond meat. W klasycznym opakowaniu znajdziemy przeważnie dwie sztuki o łącznej gramaturze około 226 g. Wtedy jego cena plasuje się w granicach od 20 do 30 zł. Pojedynczy kawałek wegańskiego mięsa to zwykle ok. 10 zł.

Niezależnie od tego z jak dużą sympatią podchodzicie do produktów bezmięsnych, warto pamiętać, że nie są one towarem deficytowym, a wręcz pożądanym. Aktualne trendy mogą zwiastować, że za kilka lat ceny vege dań będą porównywalne do tych mięsnych, a w niektórych przypadkach nawet niższe.

Czytaj też:
Rosyjskie ogórki na polskich giełdach warzywnych. „To sprawa polityczna”
Czytaj też:
Downsizing i shrinkflacja. Terminy, do których trzeba się przyzwyczaić, bo zjawisko nie zniknie