Nie uwierzysz, ile Polacy wydają na zakupy spożywcze. Te dane otwierają oczy

Nie uwierzysz, ile Polacy wydają na zakupy spożywcze. Te dane otwierają oczy

Kobieta przygotowuje posiłek
Kobieta przygotowuje posiłek Źródło: Shutterstock / Dmitrii Simakov
Wydatki na żywność wciąż należą do najważniejszych pozycji w domowym budżecie.

Najnowszy raport FRoSTY „Jak gotują Polacy? Smaki, decyzje, zwyczaje” ujawnia, jak często robimy zakupy, ile na nie przeznaczamy i w jaki sposób planujemy codzienne posiłki.

Zakupy spożywcze pod lupą. Ile wydają Polacy?

Aż 50 proc. gospodarstw domowych w Polsce przeznacza na jedzenie od 500 do 1500 zł miesięcznie. Najczęściej są to kwoty rzędu 501–1000 zł (20 proc.) oraz 1001–1500 zł (18 proc.). Co trzecia osoba deklaruje wyższe wydatki – od 1501 do 3000 zł, natomiast 8 proc. badanych przekracza próg 3000 zł miesięcznie. Wysokość wydatków zależy głównie od dochodów i liczby domowników. Co ciekawe, 10 proc. respondentów nie potrafi określić swoich miesięcznych wydatków na żywność, co może świadczyć o braku kontroli nad finansami.

Czytaj też:
Kursy walut 7 maja 2025. Po ile dolar, euro, frank, funt?

Planowanie posiłków. Sposób na oszczędność i kontrolę

Aż 68 proc. Polaków planuje posiłki, co pozytywnie wpływa na zarządzanie budżetem i lepszą organizację kuchni. Najwięcej osób (29 proc.) ustala menu na dany dzień, 24 proc. planuje na kilka dni, a 17 proc. – na cały tydzień. Najczęściej planują kobiety (74 proc.) oraz rodziny z dziećmi (75 proc.), co przekłada się również na bardziej przemyślane zakupy.

Jak często robimy zakupy spożywcze?

Najpopularniejszy model to zakupy 2–3 razy w tygodniu – wybiera go 44 proc. ankietowanych. Codziennie lub prawie codziennie do sklepu chodzi 21 proc. osób, często z powodu potrzeby zakupu świeżych produktów. 17 proc. robi zakupy 4–5 razy w tygodniu, 16 proc. – raz w tygodniu, a tylko 2 proc. rzadziej niż raz w tygodniu.

Czytaj też:
Praca marzeń w chmurach? Rekrutacja również w Polsce

Kulinarny obraz Polski 2025

Raport FRoSTY dostarcza nie tylko informacji o wydatkach i zakupach, ale także pokazuje, jak zmieniają się nasze zwyczaje żywieniowe i podejście do gotowania. Coraz częściej wybieramy domowe posiłki – także do pracy czy szkoły – co pomaga oszczędzać i kontrolować jakość jedzenia. Badanie zostało przeprowadzone w styczniu 2025 r. metodą CAWI na grupie 1036 dorosłych Polaków.

Czytaj też:
Nieprawdopodobna kwota dla zwycięzcy! Padła „szóstka” w Lotto

Źródło: personal-pr.pl/frosta.pl