BEST WESTERN Hotel Cristal w Białymstoku z nowym szefem kuchni i nagrodą Grand Prix Fanów Nocy Restauracji 2015

BEST WESTERN Hotel Cristal w Białymstoku z nowym szefem kuchni i nagrodą Grand Prix Fanów Nocy Restauracji 2015

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl Źródło:InfoWire.pl

Restauracja hotelu BEST WESTERN Hotel Cristal zdobyła główną nagrodę Grand Prix Fanów Nocy Restauracji 2015 w Białymstoku. Wygraną zapewniło danie przygotowane przez nowego szefa kuchni Restaurant & Bar Cristal - Łukasza Rakowskiego - który doświadczenie zdobywał m.in. pod okiem Karola Okrasy oraz Wojciecha Modesta Amaro. 

Łukasz Rakowski jest związany z BEST WESTERN Hotel Cristal od ponad 5 lat. Stanowisko szefa kuchni w Restaurant & Bar Cristal objął w czerwcu br. Pierwsze kroki w gastronomii stawiał pod okiem największych autorytetów polskiej branży restauracyjnej - Karola Okrasy oraz Wojciecha Modesta Amaro. W 2012 r. został nominowany w ogólnopolskim plebiscycie ,,Kucharz-Odkrycie Roku". W swojej kuchni łączy przede wszystkim produkty tradycyjne i lokalne.

Awansowanie Łukasza Rakowskiego na szefa kuchni to kolejny krok w kierunku umacniania pozycji najlepszej restauracji w Białymstoku, jaką od wielu lat zajmuje Restaurant & Bar Cristal. Jestem przekonany, że coraz więcej gości będzie doceniać jego niezwykłą umiejętność łączenia produktów i smaków. Zdobywając dla naszej restauracji tytuł ,,Grand Prix Fanów Nocy Restauracji 2015" Łukasz udowodnił, że serwowane przez niego dania trafiają w gusta najbardziej wymagających klientów - powiedział Sebastian Pruchniak, Dyrektor BEST WESTERN Hotel Cristal.

Czwarta edycja Nocy Restauracji odbyła się 29 maja br. w trzech miastach - Białymstoku, Gdańsku i Poznaniu. W sumie w wydarzeniu wzięło udział ok. 50 lokali, które na tę okazję przygotowały specjalne ,,Nocne Menu". W konkursie oceniane były ,,Nocne Dania", wytypowane przez każdą z restauracji. W głosowaniu wzięli udział zarówno goście, jak i fani wydarzenia na Facebooku.  

Tegoroczna edycja Nocy Restauracji była dla mnie dużym wyzwaniem, ale i świetną zabawą, głównie dlatego, że jej motyw przewodni - połączenie kulinarnych tradycji z kuchnią nowoczesną - wpisywał się w moje zamiłowanie do kuchni tradycyjnej, zwłaszcza Podlasia, z którego pochodzę. Niezwykle cieszę się, że nasze ,,Nocne Danie" - polędwica z dzika z selekcją podlaskich grzybów i demi glace - zdobyła uznanie głosujących. To dla mnie potwierdzenie, że mieszkańcy Białegostoku również cenią tradycyjne smaki. W Restaurant & Bar Cristal  już od dawna na nich bazujemy - naszym daniem ,,popisowym" jest tatar z żubra z dodatkiem źdźbła trawy, jajka przepiórczego oraz szczawiku zajęczego - powiedział Łukasz Rakowski, Szef Kuchni w BEST WESTERN Hotel Cristal.


dostarczył infoWire.pl