Starbucks zapowiedział zmianę w procesie produkcji lodu. Zmienić ma się kształt lodu dodawanego do mrożonych napojów. Sieć chce odejsć od klasycznych, prostokątnych kostek na rzecz lodu w postaci bryłek. Bryłki o owalnych kształtach są mniejsze i gęstsze od tradycyjnych kostek. Mogą one przypominać nieco lód kruszony.
Starbucks zmienia lód. Klienci niezbyt zadowoleni
Lód to kluczowy produkt w kawiarniach sieci Starbucks. Jak podaje CNN, mrożone napoje stanowią obecnie 75 proc. sprzedaży.
Plany sieci dotyczące produkcji lodu zostały na ogół chłodno przyjęte przez klientów. W komentarzach na Reddicie podkreślono, że przepisy przygotowywania napojów, serwowanych przez sieć, zakładają wykorzystanie prostokątnych kostek. Jeden z klientów obawia się, że nowy lód rozwodni napoje i zmieni konsystencję Frappuccino. Inni podkreślają, że obecny lód w Starbucksie jest idealny do kawy, a proponowane bryłki sprawdzają się, ale w przypadku wody lub napojów gazowanych.
Nie brakuje jednak opnii pozytywnych. – Ten lód będzie niesamowity, to jak lód szpitalny, a wszyscy wiemy, że szpitale mają najlepszy lód – napisał jeden z internautów.
Nowe maszyny w najbliższych latach
Sam Starbucks podkreśla, że przejście na bryłki nie oznacza, że klienci dostaną mniej lodu, ponieważ bariści używają tej samej miarki lodu. Sieć poinformowała w oświadczeniu, że nowe maszyny do produkcji lodu zostaną wprowadzone we wszystkich kawiarniach w ciągu najbliższych kilku lat.
Kawowy gigant zwraca uwagę, że nowe maszyny będą zużywać mniej wody. Sieć postawiła sobie za cel zmniejszenie zużycia wody o połowę w perspektywie 2030 roku.
Czytaj też:
Starbucks wprowadził nowość. Klienci skończyli w toalecieCzytaj też:
Wizytę w tej kawiarni zapamięta do końca życia. Przez „paragon grozy” musiał odwołać wakacje