Cukier w Polsce rzeczywiście jest sporym problemem. Polacy spożywają go co najmniej dwa razy więcej niż rekomendują eksperci. Według najnowszych danych nadwaga dotyczy już 68 proc. mężczyzn i 53 proc. kobiet w Polsce, natomiast 23 proc. Polaków cierpi na otyłość.
Szacuje się, że średnia długość życia Polaków będzie krótsza o prawie 4 lata z powodu epidemii otyłości. Koszty związane z leczeniem otyłości stanowią 6,4 proc. kosztów w polskim budżecie medycznym. Według szacunkowych danych produkt krajowy brutto (PKB) będzie w Polsce o 4,3 proc. niższy tylko z powodu nadmiernej masy ciała rodaków.
Żeby odwrócić przyzwyczajenie do cukru wprowadzono w Polsce podatek cukrowy. Także żeby przeciwdziałać radykalnemu wzrostowi sprzedaży „małpek”, czyli popularnych butelek alkoholu do 300 ml.
Podatek cukrowy. Dodatkowa danina prozdrowotna
Podatek cukrowy w Polsce zakłada nałożenie dodatkowej opłaty od słodzonych napojów (także słodzikami oraz energetyków) i alkoholu sprzedawanego w opakowaniach o objętości mniejszej niż 300 ml. Głównym celem wprowadzenia podatku cukrowego jest promocja prozdrowotnych wyborów konsumentów. Środki uzyskane z podatku będą trafiać do gmin i Narodowego Funduszu Zdrowia i będą przeznaczane na edukację prozdrowotną, a także profilaktykę pierwotną otyłości i uzależnień.
Efekty wprowadzenia podatku cukrowego będą widoczne po pewnym czasie, najprawdopodobniej po kilku latach. Przewidywane korzyści obejmują:
-
zahamowanie trendu wzrostowego częstości występowania nadwagi i otyłości, a także ich powikłań (m.in. chorób metabolicznych, chorób układu krążenia, nowotworów dietozależnych),
-
zmniejszenie kosztów leczenia przewlekłych chorób cywilizacyjnych,
-
zwiększenie asortymentu żywności o obniżonej zawartości cukru na rynku.
Jak obliczyć podatek cukrowy?
Podatek cukrowy w Polsce przewiduje wprowadzenie dodatkowych opłat od alkoholu sprzedawanego w opakowaniach o objętości do 300 ml oraz słodzonych napojów. Oto jak będzie naliczany.
Alkohol o objętości poniżej 300 ml – 25 zł od jednego litra stuprocentowego alkoholu sprzedawanego w opakowaniach o objętości do 300 ml.
W praktyce oznacza to:
-
1 zł od 100 ml małpki wódki 40 proc.
-
2 zł od 200 ml małpki wódki 40 proc.
-
0,88 zł od 250 ml wina 14 proc.
Opłata od napojów słodzonych
Stała:
-
50 gr za litr napoju z dodatkiem cukru lub substancji słodzącej
Zmienna:
-
dodatkowe 5 gr za każdy gram cukru powyżej 5 gram/100 ml (w przeliczeniu na litr napoju),
-
dodatkowe 10 gr za litr napoju z dodatkiem substancji aktywnej (kofeina lub tauryna).
Kalkulator podatku cukrowego. Przelicza automatycznie
Zasady obliczania podatku cukrowego są dość skomplikowane. Jednak w sieci pojawił się kalkulator podatku cukrowego. Wystarczy wybrać rodzaj napoju – alkohol lub napój słodzony, potem konkretny napój (informacje o ilości cukru i kofeinie/taurynie pojawią się automatycznie) oraz wpisać jego objętość.
Potem można dodatkowo odpowiedzieć na pytanie, jak często kupuje się dany napój, wybrać interesujący okres, a po wypełnieniu tych informacji, pojawi się wynik, który dostarczy wiedzy:
-
o ile więcej będzie się jednorazowo płaciło za dany napój,
-
ile pieniędzy wyda się na podatek cukrowy w określonym czasie,
-
ile kilokalorii z napojów spożyje się dodatkowo.
Efekt wprowadzenia podatku cukrowego w innych krajach
Inne kraje zastosowały podatek cukrowy już jakiś czas temu. Powoli obserwowane są efekty. W Meksyku po wprowadzeniu podatku cukrowego zaobserwowano 6,3 proc. spadek sprzedaży napojów słodzonych, natomiast sprzedaż wody wzrosła o 16,2 proc. Po wprowadzeniu podatku cukrowego w Kalifornii, konsumpcja słodzonych napojów wśród osób mniej zamożnych zmalała o 21 proc. natomiast wody wzrosła o 63 proc.
Czytaj też:
Efekt podatku cukrowego? W Żabce pojawiły się większe „małpki” – 350 ml