Browar Trzech Kumpli – 6 lat piwnej rewolucji, tysiące warek, 77 medali, 100% miłości do piwa
Materiał partnera

Browar Trzech Kumpli – 6 lat piwnej rewolucji, tysiące warek, 77 medali, 100% miłości do piwa

Browar Trzech Kumpli
Browar Trzech Kumpli / Źródło: Browar Trzech Kumpli
Trzech Kumpli z Tarnowa to jeden z małych browarów rzemieślniczych, które na stałe wpisały się w obraz polskiego rynku piw kraftowych. Umiejętność utrzymania stałej, niezwykle wysokiej jakości piw zaowocowało 77 medalami i odznaczeniami zdobytymi podczas krajowych i zagranicznych konkursów. Największa duma browaru - piwo Pan IPAni otrzymało dodatkowo tytuł The Best White IPA in the World in 2019, przyznany przez RateBeer, największy na świecie konsumencki portal oceniający piwa.

O tym, czym są piwa rzemieślnicze i czym się kierować sięgając po nie w sklepie, rozmawiamy z Piotrem Sosinem, właścicielem browaru Trzech Kumpli oraz Wiceprezesem Polskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych.

Co to jest piwo rzemieślnicze? Co odróżnia piwo kraftowe od koncernowego?

Piotrek: Rzemieślnik przede wszystkim zawsze stara się mieć najlepsze składniki. Nie oszczędza na surowcach, pracuje z uwagą, bez pośpiechu, bo najważniejszy w produkcji rzemieślniczej jest efekt końcowy - czyli w naszym przypadku jakość piwa. Od koncernowego podejścia różni nas też nieustanna chęć poszukiwań nowych smaków. Rzemieślnicy to takie niespokojne dusze, które nie są w stanie usiedzieć na miejscu i cały czas robić tego samego. Owocem tego jest obecność na rynku masy nowych piw, często bardzo śmiałych, żeby nie powiedzieć eksperymentalnych. Warto też pamiętać, że w produkcji przemysłowej piwa nie da się tak bardzo zróżnicować smaku pomiędzy różnymi producentami. Te piwa są do siebie po prostu bardzo podobne. Z kolei piwa rzemieślnicze istotnie się między sobą różnią. Nie ma dwóch identycznych piw różnych producentów, bo zawsze jest jakiś niuans, czy to w smaku, czy w aromacie, który je odróżnia.

Kolejna różnica, to sposób w jaki komunikujemy się ze swoimi klientami. Jeśli napisze się do nas na Facebooku, to odpowie osoba bezpośrednio lub bardzo blisko związana z warzeniem naszych piw. Dystans między klientem a osobami, które w browarze są bezpośrednio odpowiedzialne za piwo, jest bardzo krótki. Zawsze można też przyjść do nas podczas festiwali piwnych i porozmawiać z kimś, kto jest naprawdę na wyciągnięcie ręki od powstawania naszych piw.

Coraz częściej browary rzemieślnicze zaczynają też skupiać się na swoich mikrospołecznościach, angażować się w różne inicjatywy kulturalne czy sportowe. My staramy się możliwie często angażować w ciekawe przedsięwzięcia lokalne u nas w Tarnowie.

A jakie piwo wybrać? Czym powinien się kierować klient kupując piwo?

Piotrek: Warto pójść do multitapów, czyli pubów z wieloma kranami i popytać barmanów, bo oni wiedzą co jest dobre. W Polsce jest już także bardzo dużo sklepów specjalistycznych z piwem, gdzie o poradę można poprosić profesjonalnych sprzedawców. Inny sposób to portale ratingowe, gdzie klienci wystawiają piwom ocenę. Najpopularniejsze to międzynarodowy RateBeer, Untappd oraz krajowy - Polski Kraft. Można tam znaleźć opinie o prawie każdym dostępnym piwie na świecie. Jeśli zaś chodzi o obiektywne czynniki, jak powinno smakować piwo, to przede wszystkim nie może mieć wad technicznych. Nie powinno mieć żadnych niepożądanych zapachów np. siarkowych, metalicznych, maślanych albo gotowanych warzyw. Na koniec jeszcze jedno, tak naprawdę najważniejsze kryterium dobrego piwa – ma smakować pijącemu tak bardzo, by chciał sięgnąć po nie ponownie.

Czy ulubione piwo rzemieślnicze zawsze smakuje tak samo? Czy poszczególne warki czymś się od siebie różnią?

Piotrek: Każdy szanujący się browar rzemieślniczy dążył będzie do tego, by jego piwa były powtarzalne, a więc z warki na warkę demonstrowały tę samą najwyższą jakość, do której przyzwyczaili się klienci. W produkcji kraftowej jest to znacznie trudniejsze niż w koncernowej z uwagi na większe wyzwania technologiczne, ale i tak polski kraft zrobił w tym zakresie olbrzymi postęp. W Trzech Kumplach jesteśmy dumni z naszej powtarzalności i największym dla nas komplementem jest to, gdy słyszymy, że Pan IPAni smakuje zawsze równie świetnie!

W Polsce i na świecie jest dużo konkursów piwnych. Który ma dla Ciebie największe znaczenie i jak polskie browary wypadają w nich na tle zagranicznych?

Piotrek: W Europie jest kilka liczących się konkursów: Frankfurt International Trophy w Niemczech, Concours International de Lyon oraz IBEERian Awards w Aveiro w Portugalii, w których od kilku lat bierzemy udział i w których od tyluż samo lat zdobywamy liczne medale. Nie mamy się więc czego wstydzić na tle innych krajów, bez kompleksów idziemy przez Europę. Warto wspomnieć, że konkursy piwne mają bardzo wysoki poziom także w samej Polsce. Nagrody i odznaczenia podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych, czy Greater Poland Beer and Cider Cup w Poznaniu znaczą dla nas tyle samo, a czasem nawet więcej, niż te zdobyte w międzynarodowych bataliach. Podczas wszystkich konkursów piwa są oceniane przez międzynarodowe grono sędziów, którzy próbują piwa w tzw. blind testach. Sędziowie nie wiedzą, które piwo i z jakiego browaru piją, lecz oceniają piwa w danych kategoriach wg ściśle narzuconych kryteriów. Nie ma szans na przypadkowe zwycięstwa. W sumie w tym momencie mamy 77 medali i odznaczeń, dodatkowo w tym roku otrzymaliśmy tytuł The Best White IPA in the World za 2019 dla Pan IPAni od międzynarodowej społeczności portalu ratingowego RateBeer. To dla nas ogromne wyróżnienie. W 2019 roku Browar Trzech Kumpli znalazł się także w gronie docenionych rzemieślników i pasjonatów, otrzymując rekomendację Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska jako producent regionalny o najwyższej jakości. Jesteśmy dumni z naszych piw, a osiągnięcia napędzają nas i zachęcają do dalszego działania. Koniecznie spróbujcie piw Trzech Kumpli. Warzymy dla Was to, co sami lubimy!

Więcej o browarze i piwach od Trzech Kumpli przeczytasz na www.trzechkumpli.pl

Źródło: Browar Trzech Kumpli

Czytaj także

 0