Nie tylko jabłka i ziemniaki. Polska eksportuje ogromne ilości… czekolady

Nie tylko jabłka i ziemniaki. Polska eksportuje ogromne ilości… czekolady

Czekolada
Czekolada Źródło: Unsplash / Charisse Kenion
Największym eksporterem czekolady w Unii Europejskiej są Niemcy. Na drugim miejscu znajduje się Holandia, a na trzecim ani Włochy, ani Belgia, lecz Polska, która odpowiada za 13 proc. sprzedaży za granicę.

Niemcy stoją czekoladą – przynajmniej gdy myślimy o produkcji w Unii Europejskiej. W zeszłym, roku kraj ten wyeksportował 680 tys. ton czekolady, co odpowiada 28 proc. całego unijnego eksportu. Druga w zestawieniu opracowanym na podstawie danych Eurostatu uplasowała się Holandia z wyraźnie gorszym wynikiem – 322 tys. ton, co odpowiada 13 proc. całego eksportu.

Może zaskakiwać, że na trzecim miejscu znalazła się nie Belgia, która jest najbardziej kojarzonym z czekoladą krajem UE, lecz Polska. Wielkość naszego eksportu tylko nieznacznie ustępuje wynikowi Holandii (295 tys. ton, 12 proc. całego unijnego eksportu).

Polska eksportuje czekoladę, ale spożycie mamy niewysokie

Jeszcze w 2019 r. zdecydowanym numerem 2 w kategorii „eksport” była Belgia, która jest teraz poza podium. Przodujemy nie tylko w Unii Europejskie, ale i na świecie: w 2021 roku byliśmy czwartym eksporterem na całym świecie. Dużo sprzedajemy za granicę, za to jemy mniej czekolady niż choćby Niemcy i Austriacy, na których przypada średni po 8,3 kg rocznie.

W ciągu roku przeciętnie Polak zjada 5,2 kg czekolady. Jeszcze 13 lat temu konsumpcja czekoladowych słodyczy była o 30 proc. niższa i wynosiła 4 kg rocznie. Zaskoczeniem może być fakt, że tylko 4,4 kg czekolady spożywają Amerykanie, którzy nie stronią przecież od słodyczy.

Łącznie kraje UE wyeksportowały w zeszłym roku 2,5 mln ton czekolady.

Co gorzka czekolada robi z mózgiem? Jakie działanie ma kakao?

Dietetycy zazwyczaj odradzają jedzenie czekolady, ponieważ może ona zawierać dużo kalorii, tłuszczu i cukru. Stwierdzono jednak, że kakao, główny składnik czekolady pochodzący z nasion kakaowca, ma wiele właściwości, które mogą być korzystne zarówno dla ciała, jak i umysłu. Najwięcej kakao zawiera właśnie gorzka czekolada.

Czyste kakao jest bardzo pożywne i jest potężnym źródłem przeciwutleniaczy, czyli substancji, które mogą zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek spowodowane przez wolne rodniki. Wolne rodniki są niestabilnymi i wysoce reaktywnymi cząsteczkami wytwarzanymi przez organizm m.in. w odpowiedzi na stresy środowiskowe, które są związane ze starzeniem się i chorobami. Ponadto kakao pomaga regulować ciśnienie krwi i zapobiega spadkowi funkcji poznawczych.

Czytaj też:
Słynna czekolada traci „szwajcarskość”. Musi zmienić opakowania
Czytaj też:
Polska czekoladową potęgą. Niestety, nie mamy dobrych wiadomości

Źródło: WPROST.pl