Sanepid wstrzymał produkcję soku Marwit

Sanepid wstrzymał produkcję soku Marwit

Dodano:   /  Zmieniono: 
Produkcję świeżego soku z marchwi w podtoruńskich zakładach Marwit wstrzymała inspekcja sanitarna. Decyzja zapadła po zidentyfikowaniu bakterii chorobotwórczych w partii soku sprzedawanego w Poznaniu - poinformował rzecznik Sanepidu w Bydgoszczy.

"Na skażony pałeczkami bakteriami Yersinia Entercolitica sok z marchwi natrafili nasi inspektorzy 2 marca w Poznaniu. Po zidentyfikowaniu bakterii zapadła decyzja o jego natychmiastowym wycofaniu z obrotu i zatrzymaniu produkcji do czasu wykrycia źródła skażenia" - powiedział rzecznik Wojewódzkiej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy Stanisław Gazda.

Ponieważ świeży sok z marchwi jedynie przez dwa dni od produkcji jest zdatny do spożycia, na terenie kraju, w sklepach i punktach gastronomicznych, nie powinno już być butelek z zawartością pochodzącą ze skażonej partii. Produkcja zostanie wznowiona po sprawdzeniu i zdezynfekowaniu linii produkcyjnych w zakładach Marwit.

"Informacja natychmiast trafiła do systemu wczesnego ostrzegania o zagrożeniach sanitarnych RASFF, a na terenie tej firmy pracują nasi inspektorzy, którzy ustalają, jak mogło dojść do skażenia soku. Prawdopodobnie bakteria mogła przeniknąć na niedostatecznie oczyszczonej marchwi" - dodał rzecznik Sanepidu.

Bakteria Yersinia Entercolitica może powodować zatrucia pokarmowe, posocznicę (u osób z niedoborami odporności), zapalenie wsierdzia i węzłów chłonnych, zakażenie skóry, zapalenie stawów, tarczycy, mięśnia sercowego i kłębuszkowe zapalenie nerek. Okres wylęgania się bakterii w zakażonym organizmie trwa od 1 do 11 dni.

ab, pap