Ikea wstrzymała sprzedaż klopsików. "Pojawiły się wątpliwości"

Ikea wstrzymała sprzedaż klopsików. "Pojawiły się wątpliwości"

Dodano:   /  Zmieniono: 
IKonina w mięsie deklarowanym w sprzedaży jako wołowina została odnaleziona m.in. w: Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Czechach i na Słowacji (fot. sxc.hu) Źródło:FreeImages.com
IKEA wstrzymała w swoich restauracjach w Polsce sprzedaż klopsików wieprzowo-wołowych pochodzących od polskiego dostawcy. - Pojawiły się pewne wątpliwości w testach dotyczących zawartości koniny w klopsikach - powiedziała portalowi tvn24.pl Karolina Horoszczak, rzecznik sieci IKEA w Polsce.
Sprzedaż mięsa w sieci IKEA w Polsce wstrzymano 25 lutego.

Konina w mięsie deklarowanym w sprzedaży jako wołowina została odnaleziona m.in. w: Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Czechach i na Słowacji. Mięso wycofano ze sprzedaży. Komisja Europejska zaproponowała zaś przeprowadzenie we wszystkich krajach członkowskich UE badania na obecność końskiego DNA w zakładach przetwórstwa mięsa i ubojniach. Polska ma przeprowadzić 150 takich testów. Bruksela zadeklarowała, że pokryje 75 proc. ich kosztów.

Do zakładu przetwórstwa mięsnego na Śląsku trafiła partia mięsa z zawartością koniny. Służby weterynaryjne zabezpieczyły kilkadziesiąt kilogramów mięsa z tej partii, pobrano także próbki do specjalistycznych badań. Kontrolę wszczęto po tym, jak czeskie służby weterynaryjne poinformowały o tym, że hamburgery ze śląskiego zakładu zawierają koninę.

ja, tvn24.pl