Rok 2015 ma być rokiem polskiej żywności w USA. W ciągu dziewięciu miesięcy tego roku eksport polskiej wieprzowiny do USA wzrósł o 270 proc. - pisze "Puls Biznesu".
Polscy producenci właśnie za oceanem mogą rekompensować sobie skutki działań Rosji. Rynek polskiej wieprzowiny w USA urósł z 15 do 55 mln dolarów. - Udało nam się zająć trochę miejsca na rynku, bo USA i Kanada borykają się z poważną wirusową chorobą prosiąt. Pogłowie mocno spadło, wystąpiły niedobory mięsa, ceny wzrosły. Otworzyła się szansa dla naszych eksporterów, którzy w normalnych warunkach, ze względu na ostrzejsze europejskie normy, nie są cenowo konkurencyjni - tłumaczy Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Wkrótce amerykański rynek ma otworzyć się także na eksport wołowiny. Możliwość sprowadzenia jej była zablokowana od czasu wybuchu choroby szalonych krów (BSE). W USA poszukiwane są także polskie twarogi i masło.
"Puls Biznesu"
Wkrótce amerykański rynek ma otworzyć się także na eksport wołowiny. Możliwość sprowadzenia jej była zablokowana od czasu wybuchu choroby szalonych krów (BSE). W USA poszukiwane są także polskie twarogi i masło.
"Puls Biznesu"