Według analityków z BNP Paribas, w tłusty czwartek Polacy zjadają średnio 100 mln pączków. Wychodzi więc średnio po 2,5 pączka na osobę. Ale to analiza sprzed roku, jeszcze sprzed wybuchu wojny na Ukrainie i początków szalejącej inflacji. Według wyliczeń portalu dlahandlu.pl najważniejsze składniki do produkcji pączków, czyli mąka, masło, cukier czy jaja, w ciągu roku podrożały o ponad 50 proc.
Według różnych szacunków, w tym roku średnia cena pączka będzie się wahać między 4 a 6 zł. Gdyby jednak inflacja Polakom apetytu nie odebrała, to w ten jeden dzień polskie cukiernie będą miały do zgarnięcia nawet pół miliarda złotych przychodów.
Najwięcej z tego tortu może wykroić dla siebie ta piątka najbogatszych piekarzy i cukierników w Polsce.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.