W mieście Hualien na Tajwanie powstała pierwsza w Azji restauracja sieci Starbucks, do której budowy wykorzystano kontenery transportowe z recyclingu. Kengo Kuma – japoński architekt odpowiedzialny za projekt – chciał w ten sposób nawiązać do trzydziestoletniej tradycji firmy, która kładzie duży nacisk na samowystarczalność i wykorzystywanie produktów pochodzących z odzysku.
Kawiarnia zlokalizowana jest w turystycznej dzielnicy nad brzegiem Pacyfiku w sąsiedztwie budowanego centrum handlowego. W 29 kontenerach, których wykorzystano do konstrukcji, wygospodarowano 320 m kw. powierzchni użytkowej rozdzielonej na dwa piętra. Nowatorską częścią kawiarni jest okienko drive-thru, znane w najbardziej popularnych sieciach fast-food. Projektanci zadbali w ten sposób o zaspokojenie potrzeb nie tylko tych turystów, którzy chcą usiąść i wypić kawę, ale także tych, którzy będą się spieszyć na plażę.
Kontenery wykorzystane do budowy zostały oczyszczone, wzmocnione i pomalowane na biało, dzięki czemu kontrastują z kolorowymi muralami sąsiadującego budynku. Wnętrza także wypełniają kolorowe akcenty i meble. Duże przeszklone powierzchnie pozwalają turystom na podziwianie górzystego krajobrazu otaczającego miasto.
Starbucks ogłosił niedawno nową strategię "Greener Stores", której celem jest tworzenie bardziej przyjaznych dla środowiska kawiarni, również dzięki wykorzystaniu materiałów z recyclingu. Punkt w Hualien jest jednym z pierwszych wybudowanych w zgodzie z nową strategią sieci.
Galeria:
Starbucks w kontenerach