Sprzedawcy podnoszą ceny warzyw i owoców. Tłumaczą to rekordową inflacją

Sprzedawcy podnoszą ceny warzyw i owoców. Tłumaczą to rekordową inflacją

Ceny pomidorów w marcu
Ceny pomidorów w marcu Źródło: WPROST.pl / Wprost.pl
Rekordowa inflacja w lutym stała się paliwem do kolejnych podwyżek cen wielu produktów. Widać to zwłaszcza na lokalnych bazarach i w warzywniakach. W ciągu kilku dni warzywa i owoce znów podrożały o kilka, a nawet kilkanaście złotych na kilogramie.

Na ten komunikat czekali nie tylko ekonomiści. Miał on być też wskaźnikiem dla tysięcy handlowców, właścicieli sklepów, warzywniaków czy stoisk na lokalnych bazarach.

Paliwem do podwyżek cen był komunikat o wysokiej inflacji

W środę 16 marca Główny Urząd Statystyczny poinformował, że inflacja w lutym wyniosła 18,4 proc., co jest najwyższym wskaźnikiem od 26 lat. Dla wielu przedsiębiorców i sprzedawców komunikat był bardzo czytelny, wręcz zero jedynkowy. Efekt rekordowej inflacji można było zauważyć w kolejnych dniach. Ceny wielu produktów poszybowały w górę.

„Inflacja w górę, to i ceny w górę” – zapowiedział jeden ze sprzedawców na mokotowskim bazarku, który nawet nie czekał z podniesieniem cen do następnego dnia. Właściciel stoiska zmieniał ceny przy zaskoczonych klientach.

Ceny pomidorów na warszawskim bazarze

Ceny pomidorów zmieniają się co tydzień

Sprawdziliśmy, jak zmieniały się ceny na kilku lokalnych bazarach na warszawskim Mokotowie i Ochocie. Różnice widoczne są gołym okiem. W lutym pomidory malinowe kosztowały 30 zł/kg. Na początku marca ceny podskoczyły do 32 zł/kg. A po ogłoszeniu rekordowej inflacji jest już nowy cennik. Pomidory malinowe na tych samych stoiskach można nabyć za 35 zł/kg.

W warzywniakach na Ursynowie ceny są jeszcze wyższe, pomidory malinowe można nabyć za 37 zł/kg, a w Wilanowie kosztują nawet 38 zł/kg. O kilka złotych więcej trzeba zapłacić za pomidory Kumato (mają ciemniejszy kolor). Obecnie kosztują 23 zł/kg. Najtańsze na stołecznych bazarach są zwykłe pomidory, kosztują obecnie 14 zł/kg. Obok nich są pomidory „smaczne” w cenie 23 zł/kg. Ceny innych produktów także wystrzeliły.

Ceny pomidorów w marcu

Cebula jest dwa razy droższa niż w lutym

Skokowo wzrosła cena cebuli. W lutym kosztowała ona 3,5 zł/kg. Obecnie trzeba za nią zapłacić 7 zł/kg. Na większości bazarowych stoisk cebula kosztuje 8 zł/kg. Wielu klientów nie dowierza w cotygodniowe zmiany cennika. Dopytują o przyczynę. Za każdym razem pada odpowiedź: „inflacja”.

Aby kupić inne produkty, trzeba sięgnąć głębiej do kieszeni. Szpinak kosztuje 22 zł/kg, bakłażany 24 zł/kg, fasolka szparagowa 30 zł/kg, winogrono bezpestkowe 25 zł/kg, słodka śliwka 19 zł/kg, cytryny 12 zł/kg. Za niewielkie pudełko malin trzeba zapłacić 15 zł, a truskawki kosztują 25 zł/kg.

Borówki

Borówki stały się towarem luksusowym. Nie wszystkich klientów na nie stać

Jeszcze droższa jest żurawina leśna, która kosztuje 38 zł/kg. Inflacja srogo odbiła się na borówkach. Miesiąc temu kosztowały 65 z/kg. Obecnie trzeba za nie zapłacić 80 zł/kg. „Skąd takie kosmiczne ceny?” – dopytują zdenerwowani klienci.

Drogie warzywa i owoce sprawiły, że wiele osób rezygnuje z zakupów na bazarku. Sprzedawcy narzekają, że z tygodnia na tydzień przychodzi coraz mniej klientów. Zdaniem handlowców obecnie przychodzi 20 proc. klientów, którzy jeszcze w zeszłym roku robili tu zakupy. Znacznie taniej warzywa i owoce można kupić na podwarszawskich targowiskach.

Ceny borówek w marcu

Warzywa i owoce są o połowę niższe na targowiskach

W ubiegłym tygodniu redakcja Wprost Biznes udała się na targowisko w Nowym Mieście. W miejscowości oddalonej około 80 km od centrum Warszawy dziennikarz spostrzegł ceny z zupełnie innego świata. Warzywa i owoce były o połowę tańsze, niż na stołecznych bazarach.Ziemniaki na targowisku są znacznie tańsze niż na osiedlowych bazarkach czy w marketach

Za pomidory malinowe trzeba było zapłacić 12,99 zł/kg. Jeszcze tańsze były zwykłe czerwone pomidory. Te można było nabyć już za 7,99 zł/kg. Pomidory śliwkowe kosztowały z kolei zaledwie 4,99 zł/kg. Ziemniaki kosztowały 1 zł/kg. To ponad dwie trzecie taniej niż na bazarach czy w sklepach.

Czytaj też:
Polacy nie chcą rezygnować z mięsa. Talerz musi zostać odpolityczniony
Czytaj też:
Piwo w proszku. Niemiecki browar opracował specjalną recepturę