Krajowa Grupa Spożywcza: Bierzemy odpowiedzialność za bezpieczeństwo Polaków
Artykuł sponsorowany

Krajowa Grupa Spożywcza: Bierzemy odpowiedzialność za bezpieczeństwo Polaków

Rolnictwo
Rolnictwo Źródło:Pixabay
Zerwane łańcuchy dostaw, pandemia, a na końcu agresja Rosji na Ukrainę i pełnoskalowa wojna tuż za naszą wschodnią granicą, spowodowały, że slogan „bezpieczeństwo żywnościowe” całkowicie zmienił swoją rolę i pokazał, jak ważnym jest, by odpowiedzialnie inwestować rodzimy kapitał w rodzimą ziemię.

Złota 100 Polskiego Rolnictwa Tygodnika „Wprost” dobitnie pokazała siłę polskiego sektora rolnego. Okazało się, że firmy z rankingu uzyskały w 2022 r. przychód na poziomie ponad 220 mld zł. Jednym z kluczowych graczy była Krajowa Spółka Cukrowa (czyli bardzo istotny element Krajowej Grupy Spożywczej), która nie dość że jako jedyne przedsiębiorstwo cukrowe, wyłącznie z polskim kapitałem, znalazło się w tym prestiżowym rankingu, to jeszcze zdeklasowała swoją niemiecką konkurencję.

Dzisiaj już bowiem nie trzeba nikogo przekonywać, jak ważna jest narodowość kapitału. Zwłaszcza w sektorze rolno-spożywczym. Bo to bezwzględnie łączy się z samym bezpieczeństwem żywnościowym.

Sektor rolny na pierwszym miejscu

– Przez wiele lat uczulałem i tłumaczyłem, że własny, niezależny sektor wytwarzania żywności jest podstawą bezpieczeństwa każdego państwa – tłumaczył w rozmowie z „Wprost” minister rolnictwa i rozwoju wsi, Robert Telus. – Nie wszyscy mnie wówczas rozumieli. Śmiali się, że ziemniaki można przywieźć z Białorusi za grosze. A gdy mieliśmy taki moment, że przez panikę w pandemii sklepy zostały puste, to ludziom otworzyły się oczy. Zrozumieli, że to nie jacht na Malediwach czy piąty apartament na 30. piętrze jest najważniejszy w życiu, tylko zaspokojenie potrzeb żywieniowych.

I przekonywał, że polski rząd, jak również podmioty od niego zależne – w tym Krajowa Grupa Spożywcza – postawiły w pierwszej kolejności właśnie na rozwój sektora rolnego, jako kluczowego dla naszej niepodległości i bezpieczeństwa.

Krajowa Grupa Spożywcza zainwestowała w rozwój własnych zakładów, wprowadzanie innowacyjnych technologii i wyprzedzenie konkurencji. Wszystko po to, by odbiorca ostateczny – czyli konsument – mógł dostać produkt najwyższej jakości za jak najniższą cenę.

Inwestycje w przyszłość

W oddziałach Krajowej Grupy Spożywczej modernizację przejdą w najbliższym czasie stacje wyżymania wysłodków. Modernizacje obejmować będą stacje w oddziale „Cukrownia Dobrzelin” oraz „Cukrownia Nakło”.

– W ramach inwestycji zostaną zakupione i zamontowane dwie nowe prasy wysokiego wyżęcia wraz z urządzeniami towarzyszącymi – opowiada nam Marek Zagórski, prezes Krajowej Grupy Spożywczej. – W oddziale „Cukrownia Kruszwica” kontynuowana jest przebudowa stacji wyparnej z układu 6-cio działowego na układ 7-mio działowy. Inwestycja ta spowoduje zmniejszenie zużycia pary grzejnej w procesie przerobu buraków. Natomiast w oddziale „Cukrownia Kluczewo” zostanie zmodernizowana stacja wypału wapna, w której m.in. zostanie zbudowany nowy piec wapienniczy.

Inwestycje podjęto również w oddziale „Cukrownia Werbkowice”, gdzie zostanie zakupiona i zamontowana nowa suwnica bramowo-chwytakowa. Zapewni ona sprawny rozładunek węgla z wagonów kolejowych oraz poprawę warunków bezpieczeństwa przy pracach rozładowczych węgla.

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Jednocześnie spółka zdaje sobie sprawę z tego, jak istotnym elementem funkcjonowania dużego biznesu jest jego społeczna odpowiedzialność i wdrażanie CSR w praktyce, a nie tylko w sloganach marketingowych. – Wyrazem troski o jakość produkowanego cukru i produktów ubocznych o środowisko naturalne oraz o pozytywne relacje z partnerami jest przyjęta przez zarząd spółki „Polityka Zintegrowanego Systemu Zarządzania Krajowej Grupy Spożywczej – dodaje prezes Zagórski.

Jako przykład można podać decyzję o rozpoczęciu budowy dwóch oczyszczalni ścieków w oddziałach „Cukrownia Malbork” oraz wspominanej już „Cukrowni Nakło”. Z kolei w ramach rozbudowy oddziału „Cukrownia Dobrzelin” zostanie poddany modernizacji obszar przyjęcia oraz przygotowania surowca do przerobu. Na rok obrotowy 2022/2023 zaplanowano budowę stacji suchego rozładunku buraków oraz linii mycia buraków. Podobną przebudowę linii mycia buraków zaplanowano w oddziale „Cukrownia Kluczewo”.

We wszystkich oddziałach Krajowej Grupy Spożywczej zaplanowano również zakup kilkudziesięciu wysokosprawnych agregatów pompowych i wymianę najbardziej wyeksploatowanych. Oprócz tego zostanie dokonany zakup niezbędnych przemienników częstotliwości oraz wykonane zostaną modernizacje przyłączy elektrycznych. Celem tych inwestycji jest wyeliminowanie ryzyka różnych awarii oraz zmniejszenie zużycia energii elektrycznej.

Pamiętamy o historii

Podmioty wchodzące w skład Krajowej Grupy Spożywczej to przedsiębiorstwa z wieloletnią tradycją, a ich pracownicy to oddane osoby, które pracują tutaj często z pokolenia na pokolenie. Koronnym przykładem tych słów może być Cukrownia Werbkowice, która w tym roku obchodziła 60-lecie istnienia. Budowę zakładu produkcyjnego rozpoczęto w kwietniu 1961 roku, natomiast zakład został uruchomiony dwa lata później – 19 listopada 1963 roku.

Od tego czasu przedsiębiorstwo przeszło niesamowitą metamorfozę, z podmiotu, który skupuje od rolników buraki przekształcając się w jeden z najnowocześniejszych zakładów technologicznych Europy.

– Przez lata udało się w tym miejscu stworzyć podmiot, w którym zachowana jest ciągłość, pomimo zmienności losu czy polityki. To osiągnięcie udało się Krajowej Grupie Spożywczej, jak i w Cukrowni Werbkowice. Raz jeszcze składam gratulacje wszystkim, którzy przyczynili się do tego sukcesu – przekonywał podczas uroczystych obchodów prezes Zagórski.

Także dyrektor cukrowni Werbkowice, Maryla Symczuk, wyraziła wdzięczność i radość z obchodzonego jubileuszu 60-lecia istnienia zakładu. Przekonywała, że sukces zakładu nie byłby możliwy bez zaangażowania prezesów, członków zarządów, dyrektorów, kadry kierowniczej oraz pracowników, którzy są architektami tego osiągnięcia.

– Wspomnienie tych 60 lat pełnych wyzwań nie może obyć się bez uwagi poświęconej naszym głównym partnerom, plantatorom oraz wykonawcom inwestycji i dostawcom – mówiła dyrektor Symczuk.

Bo kluczem do sukcesu całej Grupy jest właśnie modelowa współpraca z polskimi producentami rolnymi. Bez rodzimych rolników, ich zaangażowania i ciężkiej codziennej pracy nie byłoby najwyższej jakości produktów Krajowej Grupy Spożywczej. To typowy przykład kooperacji na zasadach win-win. Spółka otrzymuje najwyższej jakości płody rolne dostarczane na czas i z odpowiednią kwalifikacją, a producenci mają możliwość rozwoju swoich farm. Bo tym, co gwarantuje swoim dostawcom Krajowa Grupa Spożywcza, jest stabilizacja finansowa i pewność ekonomiczna. W sektorze rolno-spożywczym to podstawa do rozwoju swojego gospodarstwa.

Źródło: Wprost