Instytut podał, że "należy się liczyć z dalszym wzrostem cen mięsa i jego przetworów, głównie z uwagi na pogłębiający się trend spadkowy w chowie trzody chlewnej". "Utrzymujące się korzystne tendencje w eksporcie, wzrost kosztów produkcji i popytu krajowego będą sprzyjały wzrostowi cen drobiu" - czytamy w raporcie. Natomiast spadek produkcji żywca wołowego będzie skutkował wzrostem cen wołowiny.
"Przewiduje się, że w grudniu ceny detaliczne mięsa wieprzowego mogą być o około 5 proc. wyższe, a wołowego i drobiowego o 8-10 proc. wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wzrostowi krajowych cen mięsa w IV kwartale br. sprzyjać będzie także utrzymujący się wysoki poziom cen wieprzowiny i wołowiny w UE. Przypuszczalnie w całym sezonie 2012/2013 światowe ceny mięsa pozostaną na relatywnie wysokim poziomie z uwagi na wzrost kosztów pasz" - głosi raport.
W czwartym kwartale mogą wzrosnąć ceny artykułów mleczarskich, ale skala tego wzrostu będzie ograniczana przez spodziewany wzrost produkcji i podaży surowca mlecznego. Instytut ocenia, że w grudniu ceny detaliczne mleka i produktów mleczarskich mogą być o ok. 2 proc. wyższe niż rok wcześniej. Za pieczywo i produkty zbożowe konsumenci będą w tym czasie płacili o 3-4 proc. więcej.
Według metodologii Eurostat-u i najnowszych danych (unijnego biura statystycznego) w Polsce w sierpniu wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych w ujęciu rocznym wyniósł 5,3 proc., wobec wzrostu o 2,9 proc. w UE-27 i o 2,6 proc. - w strefie euro. Najwięcej podrożała żywność w Czechach (o 7,5 proc.), na Węgrzech (o 6,1 proc.) i w Finlandii (o 6 proc). Najmniejszy wzrost cen żywności odnotowano w Irlandii (o 0,4 proc.), Szwecji (o 1,2 proc.) i Holandii (o 1,3 proc.).
PAP, arb