Piwo z kaszką kukurydzianią - szokujący raport

Piwo z kaszką kukurydzianią - szokujący raport

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. sxc.hu Źródło:FreeImages.com
Z badania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wynika, że nawet co trzecia etykieta na piwie wprowadza konsumentów w błąd, a co piąte piwo nie spełnia polskich norm - donosi wp.pl.
"Najczęściej stwierdzonymi nieprawidłowościami było stosowanie określeń dotyczących metod wytwarzania i produkcji piwa, np. "tradycyjna receptura", "warzone według tradycyjnej receptury", "tradycyjnie od.. roku", podczas gdy producent nie posiadał dokumentacji potwierdzającej powyższe sformułowania" - czytamy w raporcie IJHARS. Reklamowany jako warzony tradycyjnie alkohol powstaje tymczasem na taśmach produkcyjnych sterowanych komputerowo.

Częstym przewinieniem jest również dodawanie syropu glukozowo-fruktozowego zamiast cukru. Etykiety nie informują także o ilości miodu w piwach miodowych. Co więcej, zamiast tradycyjnego słodu producenci piw używają... kaszki kukurydzianej, co wpływa na obniżenie jakości piwa.

Okazuje się, że 17,2 proc. partii piwa nie przeszło badań laboratoryjnych. "Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 10 partii piwa o łącznej objętości 785 hl. Dotyczyły one między innymi zawyżonej lub zaniżonej zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej, zaniżonej zawartości alkoholu etylowego, nieprawidłowej barwy" - wynika z raportu.

"W sumie wydano 12 kar pieniężnych na łączną kwotę 49 142 zł. W tym 7 decyzji administracyjnych w łącznej kwocie 15 142 zł za wprowadzanie do obrotu artykułów o nieodpowiedniej jakości handlowej oraz 5 decyzji, w łącznej kwocie 34 000 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów zafałszowanych" - przyznaje IJHARS.

mp, wp.pl