Wczoraj pokazaliśmy ceny ciast z oferty wielkanocnej w kilku znanych, ale droższych, cukierni. Najdroższa okazała się warszawska cukiernia Magdy Gessler, w której za babkę piaskowo-cytrynową trzeba zapłacić 120 zł, a babka drożdżowo-rumowa kosztuje 140 zł. Za tort bezowy zapłacimy 350 zł.
Dziś zaglądamy do popularnych sieci cukierni oraz trzech dyskontów.
Wielkanocne ciasta. Ceny w Warszawie
Zacznijmy od Warszawy i Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej, czyli sieci SPC. Mazurki (kruchy, wielkanocny i bakaliowo-czekoladowy) kosztują 51,99 zł za kilogram. Sernik krakowski kosztuje 44,99 zł.
W sieci Oskroba, która na zasadzie franczyzy działa w różnych miastach Polski (choć najwięcej sklepów jest w województwie mazowieckim, okolicach Łodzi i wschodniej części województwa łódzkiego), babka cytrynowa kosztuje 18,90 zł/sztuka, babka drożdżowa – 14,90 zł/sztuka, a mazurek 25,90 zł/sztuka, a kilogram paschy kosztuje 49,50 zł.
W cukierniach spod znaku Sweet Home mazurek kajmakowy o wymiarach 12,5x20 cm kosztuje 49 zł. W tej samej cenie można kupić mazurek czekoladowy, różany albo migdałowy. Droższy jest wariant bakaliowy – 60 zł. Babki (piaskowa i drożdżowa) kosztują 52 zł/kg, a mała babeczka do święconki – 8,5 zł. Za kilogram sernika krakowskiego oraz malinowego trzeba zapłacić 54 zł. Cukiernia ma także w ofercie zestawy na „małą Wielkanoc”. W jej skład wchodzą: pascha, baka piaskowa, mazurek i sernik. Cena: 160 zł.
Makowiec, mazurek, sernik – ile zapłacimy za wielkanocne ciasta?
A ile zapłacimy w innych miastach? Cukiernia Moja Bajka z Chorzowa ma w ofercie mazurek cytrynowy o wymiarach 14x20 cm w cenie 60 zł, kilogram sernika kosztuje 43 zł, makowiec na kruchym cieśnie – 40 zł/kg, a babka drożdżowa z rodzynkami kosztuje 43 zł/kg. Mały baranek do koszyczka to wydatek 7 zł.
Kilogramowa babka drożdżowa w cukierni braci Miś kosztuje 35 zł, można też brać mniejsze sztuki. Babka cytrynowa o wadze 1,2 kg kosztuje 45,6 zł.
W krakowskiej Cukierni Cichowscy makowiec kosztuje, w zależności od rodzaju, 44 lub 46 zł za kilogram. Sernik wiedeński kosztuje 44 zł/kg, a babka piaskowa – 432 zł/kg. Ceny mazurków zaczynają się od 45 zł/kg. Podobne ceny obowiązują w Kawiarni Individual w tym samym mieście. Ceny babek zaczynają się od 40 zł za małą i kończą na 46 zł za dużą. Blacha sernika wiedeńskiego (40x26 cm) kosztuje 160 zł.
A jeśli wybierzemy zakupy w dyskontach? Takie ceny wdzieliśmy w warszawskich sklepach.
Auchan
Babka piaskowa (320 g) – 8,99 zł
Babka kakaowa (320 g) – 12,59 zł
Babka cytrynowa (320 g) – 12,59 zł
Minibaranek do koszyczka (120 g) – 8,89 zł
Duży baranek (400 g) – 20 zł
Biedronka
Sernik w polewie czekoladowej (600 g) – 18,99 zł
Mazurek wielkanocny (330 g) 12,99 zł
Mini mazurek (200 g) – 8,99 zł
Babka z czekoladą belgijską – 25,99 zł / 1 kg
Babka o smaku waniliowym (500g) – 11,99 zł
Babka marmurkowa (450 g) – 9,99 zł
Można też kupić włoskie ciasto panettone. Wprawdzie we Włoszech kojarzone jest z Bożym Narodzeniem, ale nowe smaki można poznawać niezależnie od pory roku. Oferują je także cukiernie. W Biedronce za opakowanie o wadze 330 g zapłacimy 12,99 zł.
Lidl
Babka z czekoladą (500 g) – 12,99 zł
Makowiec (500 g) – 11,99 zł
Makowiec premium (600 g) – 17,99 zł.
Czytaj też:
Król może być tylko jeden? Oto ranking polskich majonezówCzytaj też:
Majonez drożeje w oczach. Winiary tłumaczą się z dużego słoika za 15 zł