Takiego rodzaju lodów w Tatrach nikt się nie spodziewał. Smakują jak oscypki

Takiego rodzaju lodów w Tatrach nikt się nie spodziewał. Smakują jak oscypki

Lody
Lody Źródło:Shutterstock
O lodach oscypkowych zaczęło być głośno już w maju, gdy sezon na mrożone przysmaki dopiero się zaczynał. Dziś wiadomo, że nietypowy smak przyciąga uwagę i staję się tatrzańskim hitem.

Na rynku można znaleźć najróżniejsze smaki lodów. Producenci co roku próbują wymyślać nowości, by jeszcze bardziej zaskakiwać swoich klientów i zwiększać sprzedaż. W tym roku w górach zaproponowano turystom lody oscypkowe – można je kupić na gałki w wielu budkach z tego typu słodkościami.

Teraz już nie tylko oscypki. Królują też lody

Oscypki od lat były jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów dostępnych w górach. Tatrzańscy gospodarze oferują swojskie specjały w przeróżnych smakach i wariantach. Kultowe sery podawane są zarówno na zimno jak i na ciepło m.in. z żurawiną. Na straganach i w sklepikach znajdziemy sery owcze, tradycyjne i kozie przyprawiane na różne sposoby, a teraz do menu dołączyło coś zupełnie innowacyjnego.

Lody oscypkowe wzbogaciły wakacyjną ofertę i mają być świetną opcją dla tych, którzy szukają orzeźwiających i zimnych produktów. Jeśli tradycyjne serki zaczęły wam się nudzić, macie okazję spróbować czegoś wyjątkowego.

Lody oscypkowe hitem w Tatrach

Wspomniany smak lodów jest wyjątkowy z wielu względów – po pierwsze smakuje jak tradycyjny górski ser wędzony, po drugie znajdziemy go tylko w jednym rejonie Polski. Choć tego typu produkty zwykle są słodkie, a nie wytrawne, to jak widać, na nietypowe opcje też można liczyć.

Do spróbowania lodów oscypkowych zachęcani jesteśmy m.in. w Zakopanem. Jeśli wybieracie się tam na wakacje, warto zwrócić uwagę na specjał i wpisać go na listę obowiązkowych produktów do kupienia. Na budki z nowością traficie przy wielu straganach na Krupówkach.

Dziennikarze serwisu turysci.pl wybrali się w góry osobiście, by sprawdzić, jak smakują i sprzedają się lody. Z rozmów ze sprzedawcami wynikało, że nowość nie schodzi tak dobrze jak tradycyjne smaki, jednak wzbudza podziw i mimo wszystko ma się dość dobrze.

Smak oscypkowy opisywany jest jako połączenie intensywnego słonego sera z sosem żurawinowym i dużą ilością śmietanki. Choć nie może się równać z tradycyjnymi serkami, to jest ciekawą atrakcją i ciekawostką dla turystów.

Czytaj też:
Pracownicy starostwa w Zakopanem odebrali makabryczną przesyłką. Wezwano policję
Czytaj też:
Biznes ma dość hejtu na wakacje w Polsce. Jak się broni?

Opracowała:
Źródło: turysci.pl/krakow.tvp.pl