Kamis jak Prymat. Nie będzie musztardy rosyjskiej

Kamis jak Prymat. Nie będzie musztardy rosyjskiej

Musztarda
Musztarda Źródło:Flickr
Firma McCormick Polska, właściciel marki Kamis zdecydowała o zmianie nazwy musztardy rosyjskiej - informuje portal Wirtualnemedia.pl. Kilka dni temu podobną decyzję ogłosił Prymat.

Jak informowaliśmy w środę, Prymat zdecydował, że produkowana przez niego musztarda rosyjska zmieni nazwę na „bardzo ostra”. Firma podkreślała, że chce, aby produkt kojarzył się wyłącznie z dobrym smakiem. Nie ulega jednak wątpliwości, że usunięcie z nazwy „rosyjska” ma na celu uniknięcie negatywnych konotacji w związku z inwazją Rosji na Ukrainę.

Tymczasem w ślady firmy Prymat idzie Kamis. Jak dowiedział się portal Wirtualnemedia.pl, firma McCormick Polska (właściciel Kamis) zdecydowała o zmianie nazwy musztardy rosyjskiej. – W McCormick Polska podjęliśmy decyzję o zmianie nazwy musztardy rosyjskiej – przekazała portalowi Katarzyna Dorosz z agencji Greatminds, obsługującej właściciela marki Kamis.

Nowy produkt w najbliższych miesiącach

Na razie nie wiadomo, jaka będzie nowa nazwa produktu. – Nowy produkt powinien pojawić się w sklepach w ciągu kilku najbliższych miesięcy. O szczegółach takich jak nowa nazwa oraz konkretna data będziemy informować na bieżąco – informuje Dorosz.

Dorosz przypomina, że firma McCormick zadecydowała o wstrzymaniu swojej działalności w Rosji i nie wytwarza już produktów na rynek rosyjski.

Kamis zachwalał musztardę rosyjską jako propozycję dla "miłośników ostrych smaków i mocnych kulinarnych wrażeń". – Została stworzona przy użyciu wyjątkowo ostrego gatunku gorczycy, w taki sposób, aby fani pikantnych dodatków mogli ją jeść, z czym chcą. Widoczne są w niej białe i czarne ziarenka gorczycy, które podkreślają doznania smakowe i charakter musztardy. Całość została stworzona bez dodatku substancji konserwujących, a wszystkie składniki są najwyższej jakości, dzięki czemu ta musztarda może trafić w gust nawet najbardziej wymagającego amatora ostrości w kuchni – pisał Kamis, podkreślając, że produkt jest doskonałym dodatkiem m.in. do mięs, serów i ryb, szczególnie grillowanych.




Raport Wojna na Ukrainie
Otwórz raport


Czytaj też:
Czy musztarda może leczyć? 7 właściwości, o których mogłeś nie wiedzieć