Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie w związku z wykryciem obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii bekonu wędzonego w kostce. – W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce – czytamy w komunikacie wydanym przez GIS.
Szczegóły produktu
Szczegóły dotyczące produktu są następujące:
-
Nazwa produktu: Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony
-
Numer partii: 2192039244
-
Termin przydatności do spożycia: 12.10.2024
-
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 w Kutnie, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002.
GIS podkreśla, że spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Instytucja poinformowała również, że w zakładzie producenta została uruchomiona procedura wycofania z rynku zakwestionowanego produktu.
– Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców – podaje GIS.
GIS apeluje do konsumentów, aby nie spożywali produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
W tym tygodniu GIS wydał również ostrzeżenie w związku z wykryciem salmonelli w jednej partii jaj z chowu klatkowego. W komunikacie podano, że chodzi o świeże jaja klasy A z chowu klatkowego z datą przydatności do spożycia do 22 września 2024 roku i kodem kreskowym 5 987463 142650. Producentem produktu jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie.
Czytaj też:
Groźna bakteria w Bałtyku atakuje. Turyści zmarli z powodu zakażeniaCzytaj też:
Zjedli ogórki i trafili do szpitali. Zachorowało kilkaset osób