"Obawiamy się, że wielu polskich eksporterów może odpaść z powodu trudności z rejestracją" - powiedział radca ekonomiczny ambasady RP w Waszyngtonie Andrzej Gdula.
Dodał, że podobnie oceniają sytuację placówki dyplomatyczne krajów Unii Europejskiej w USA, które także obawiają się, że nowe regulacje utrudnią im dostęp do amerykańskiego rynku. "Bruksela przygotowuje stanowisko w tej sprawie" - powiedział.
Przepisy, ogłoszone 9 października przez Ministerstwo Zdrowia i Usług Socjalnych USA, mówią, że wszystkie zagraniczne przedsiębiorstwa, które produkują, przetwarzają, pakują lub magazynują żywność konsumowaną w USA, muszą się zarejestrować w Federalnej Agencji Kontroli Żywności i Leków (FDA) do 12 grudnia 2003 r.
Rejestracji może dokonać właściciel firmy, jej operator w USA lub upoważniony agent. Rejestrując się, trzeba podać nazwę i adres przedsiębiorstwa, wszystkie nazwy handlowe, pod którymi firma prowadzi działalność gospodarczą, oraz informacje o kategoriach żywności, jakie firma produkuje.
Zakład zagraniczny powinien podać nazwę swego amerykańskiego agenta. Rejestracji można dokonywać elektronicznie lub pocztą (FDA preferuje metodę elektroniczną). Jeżeli rejestracja nie zostanie dokonana w podanym terminie, służby celne USA zatrzymają żywność w porcie wyładunku.
Nowe regulacje wymagają też, by eksporterzy wcześniej powiadamiali FDA o dostawach żywności, przeznaczonej zarówno dla ludzi, jak i zwierząt.
Planowane dostawy należy zgłaszać elektronicznie - 2 godziny przed przybyciem towarów transportem lądowym, 4 godziny przed przybyciem towarów transportem lotniczym i 8 godzin przed przybyciem towarów drogą morską.
sg, pap