Otwarcie gastronomii? Jeśli już, to częściowe i najwcześniej po Wielkanocy

Otwarcie gastronomii? Jeśli już, to częściowe i najwcześniej po Wielkanocy

Restauracje w czasie epidemii – zdjęcie ilustracyjne
Restauracje w czasie epidemii – zdjęcie ilustracyjneŹródło:Shutterstock / Jordan Feeg
Na podstawie nieoficjalnych doniesień dziennikarze RMF FM informują o możliwym otwarciu ogródków w kawiarniach i restauracjach. Miałoby to być przedmiotem konsultacji ministerstw rozwoju i Zdrowia.

Dziennikarze RMF FM donoszą o „wstępnej zgodzie” na częściowe otwarcie gastronomii. Miałoby to polegać na udostępnieniu klientom ogródków w kawiarniach i restauracjach. Posiłków nadal nie można będzie spożywać we wnętrzach lokali.

Oczywiście przy podawaniu tej informacji podkreśla się, że wszystko zależeć będzie od aktualnej liczby zakażeń. Prognozy nie są w tym przypadku szczególnie optymistyczne. Ma nas czekać około miesiąc wzrostu liczby zakażeń.

Informacje RMF FM zgodne z wywiadami Niedzielskiego?

Źródła rozgłośni mówią jednak, że jeśli nie nastąpi radykalne pogorszenie, to po świętach wielkanocnych będzie możliwe luzowanie obostrzeń. Doniesienia te pokrywałyby się z ostatnim wywiadem ministra zdrowia Adama Niedzielskiego, który mówił o „przywracaniu wszystkich działalności” po apogeum trzeciej fali.

Niedzielski: Wielkanoc taka jak rok temu

Szef resortu zdrowia już teraz kazał Polakom oswoić się z myślą, że tegoroczne święta wielkanocne będą „takie jak rok temu”. Wskazywał jednak na optymizm związany z faktem, iż „być może to będą święta, po których będziemy podejmowali bardziej odważne decyzje luzujące”. Zastrzegł przy tym, że wszystko zależy od przekroczenia szczytowego punktu pandemii.

Czytaj też:
Będą opóźnienia w szczepieniach? Dostawa 62 tys. szczepionek AstraZeneca odwołana