Groźna bakteria w śledziach. GIS wydał ostrzeżenie

Groźna bakteria w śledziach. GIS wydał ostrzeżenie

Śledź
Śledź Źródło: Pixabay / pixel2013
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie w związku z wykryciem bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Filet śledziowy a’la matias.

Ostrzeżenie dotyczy partii śledzi o numerze partii 012320/165 wyprodukowanej przez Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o. Chodzi o produkt w opakowaniach od 0,4 do 4 kg z terminami przydatności do spożycia 27.09, 28.09, 1.10. Zakupionego produktu nie należy spożywać.

Listerioza – co to jest?

Listerioza to choroba bakteryjna, która stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zwierzęcia zakażonego bakterią Listeria monocytogenes bądź tez przez spożycie skażonej żywności.

Jak informuje GIS, u kobiet w ciąży na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.

Czytaj też:
Ustawa o ochronie praw zwierząt. Co zakłada nowelizacja, która podzieliła koalicję Kaczyńskiego?

Źródło: GIS