UE: w Europie będzie coraz mniej wołowiny

UE: w Europie będzie coraz mniej wołowiny

Dodano:   /  Zmieniono: 
Państwa UE będą musiały zmniejszyć eksport mięsa wołowego (fot. sxc.hu) Źródło:FreeImages.com
Według czerwcowej prognozy Komisji Europejskiej, produkcja wołowiny w Unii Europejskiej w tym roku obniży się o 3,7 proc. do 7,906 mln ton. Spowoduje to spadek eksportu tego mięsa do krajów pozaunijnych - poinformowała FAPA. W 2013 roku produkcja tego gatunku mięsa spadnie o kolejne 0,1 proc. - prognozuje KE.

W 2011 roku kraje Wspólnoty były eksporterem netto mięsa wołowego, co oznacza, że więcej tego mięsa było wywożone poza UE niż przywożone na rynek unijny. Był to wynik silnego popytu na wołowinę ze strony Rosji oraz z Turcji - tłumaczy Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA). W tym roku eksport unijnej wołowiny może obniżyć się o ponad 38 proc. - do 204 tys. ton. Redukcja handlu bydłem będzie mniejsza i spadnie o 10 proc., do 140 tys. ton. Eksport wołowiny i żywca wołowego zmniejszy się także w 2013 r.

W 2012 roku import mięsa wołowego do UE obniży się o 5,8 proc. do 270 tys. ton, a następnie w kolejnym roku nastąpi jego stabilizacja. Spadek importu będzie wynikiem słabego popytu wewnętrznego oraz niekorzystnego kursu walutowego. Komisja Europejska prognozuje, że w najbliższych dwóch latach należy spodziewać się spadku spożycia mięsa wołowego w krajach UE. W 2012 roku konsumpcja tego gatunku mięsa obniży się o 2,2 proc. do ok. 7,8 mln ton, a w 2013 roku wzrośnie o ok. 0,1 proc. Mniejsze spożycie wynika ze słabego popytu na to mięso oraz jego wysokich cen.

PAP, arb